Per: Elisabet Canals
Ja han passat les vacances de Nadal, són molts dies d’excessos, amb molta gent a casa durant els quals es parla molt i més fort de l’habitual, es beu i es crida i les emocions de l’entorn s’accentuen. Els abusos vocals que fem en aquests dies i durant la resta de l’any poden provocar una lesió que ens trobem a la pràctica logopèdica de forma habitual: els pòlips laringis.
No és una lesió causada al llarg del temps, com altres tipus de patologies laríngies, sinó causada en un moment concret, puntual, quan, després d’un sobreesforç vocal relacionat amb una gran pressió subglòtica i una activitat valvular important es debilita la mucosa i es lesiona. Diguem que un sol crit ja ens pot portar a generar un pòlip si les característiques laríngies no són les adequades.
El pòlip acostuma a ser unilateral, a vegades associat a altres lesions congènites o contralaterals, i ens provoca una veu de timbre raspós, bufat i contret, en major o menor mesura segons la mida de la lesió. Són veus agreujades, que no funcionen bé en els registres aguts, en veus cantades ni a baixes intensitats.
Activitats esportives que requereixen fer molta força, així com l’ús d’instruments musicals de vent que requereixen molta activitat valvular també poden ser l’origen d’un pòlip.
És una patologia que es dóna més en homes que en dones i pot ser de diversos tipus, serós o angiomatós, amb diferents bases i també amb diferents mides. Tot plegat definirà el grau de la disfonia i el seu handicap.
Es presenta com una inflamació més o menys arrodonida a la vora lliure o a la superfície de la corda vocal.
Com que és una lesió que apareix de cop, no hi trobem associats grans mals hàbits de sobreesforç. S’observa simplement hipertonicitat general i alteració dels temps fonatoris en un intent de compensar el cos estrany que s’ha instal·lat i poder seguir fent ús de la veu.
Aquest tipus de lesió no remet amb reeducació. La seva solució és quirúrgica i requereix tractament logopèdic abans i després de passar pel quiròfan per garantir l’èxit del procés.
Per evitar noves lesions cal ajudar a entendre els factors que ens han portat a l’aparició del pòlip i minimitzar les conductes poc saludables que dificulten una bona producció vocal.
Gaudim de les festes, del riure, del crit i de l’emoció, però sempre sent conscients dels límits, d’allò que ens és saludable i del que val més evitar.