La dislèxia en l'edat adulta

La definició adoptada recentment per la International Dyslexia Association (IDA, 2002; Lyon, Shaywitz i Shaywitz, 2003) descriu la dislèxia com una. «Dificultat específica de l’aprenentatge de la lectura amb un origen neurobiològic. Es caracteritza per dificultats en el reconeixement precís i fluït de paraules i per problemes d’ortografia i descodificació. Aquestes dificultats provenen d’un dèficit en el component fonològic del llenguatge que és inesperat en relació amb altres habilitats cognitives que es desenvolupen amb normalitat. Les conseqüències o efectes secundaris es reflexen en problemes de comprensió i experiència pobre amb el llenguatge imprès que impedeixen el desenvolupament de vocabulari».

10%

La dislèxia afecta 1 de cada 10 persones, moltes de les quals no han estat diagnosticades i no han rebut cap tipus d’atenció especialitzada.

D’altra banda, diverses investigacions longitudinals han mostrat que les dificultats lectores constitueixen un trastorn crònic, amb forta persistència de les dificultats lectores en l’adolescència i en l’edat adulta (per ex.,; Swanson i Hsieh, 2009; Undheim, 2009).

Pel que fa a la nostra experiència personal i professional, la identificació de la pròpia dislèxia és un pas important cap al benestar personal.

Creus que pots tenir dislèxia?

Si us plau completa el qüestionari d’autoavaluació que et presentem a continuació. Els nostres experts avaluaran les respostes i es posaran en contacte amb tu per si seria convenient realitzar un diagnòstic per tal de confirmar o descartar la dislèxia.

Qüestionari

  1. Llegeixes poc a poc?
  SiNo

  2. Vas tenir problemes a l'hora d'aprendre a llegir?
  SiNo

  3. Has de llegir un text dues o tres vegades abans d'entendre-ho?
  SiNo

  4. Et sents còmode llegint en veu alta?
  SiNo

  5. Inventes paraules quan estàs llegint
  SiNo

  6. Segueixes tenint errors d'ortografia en la teva escriptura fins i tot després de la revisió ortogràfica?
  SiNo

  7. Et resulta difícil llegir paraules poc comuns i / o desconegudes?
  SiNo

  8. Dedicaves molta feina i esforç a l'estudi però els resultats no eren els esperats?
  SiNo

  9. Quan estaves a l'escola, et va resultar extremadament difícil aprendre un idioma estranger?
  SiNo

  10. Evites els projectes de feina o cursos que requereixen una lectura extensa?
  SiNo

  11. Et costa recordar els noms propis de ciutats, persones, rius, autors ...?
  SiNo

  Consento el tractament de les meves dades. GABINET TRIVIUM, S.L. tractarà les seves dades amb la finalitat de respondre les seves consultes, dubtes o reclamacions. Pot exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició, tal i com l’informem a la nostra Política de Privacitat i Avís Legal.

  Què oferim a Trivium?

  A Trivium, oferim l‘oportunitat d’avaluar i diagnosticar la dislèxia en l’edat adulta per oferir estratègies compensatòries a les persones dislèxiques que no han estat identificades i tampoc diagnosticades.

  Diagnòstic
  complet

  Amb aquest procés diagnòstic s’ofereix l’oportunitat de descobrir i aprendre què és la dislèxia, com ha pogut interferir en determinats assoliments o activitats de la vida quotidiana, acadèmica i professional i oferir un assessorament per a la consecució dels objectius i metes tant personals com professionals .

  Assessorament
  personalitzat

  Moltes persones que tenen dislèxia arriben a l’edat adulta sense conèixer la seva condició, amb una imatge de si mateix que no s’ajusta a les seves potencialitats ni a la seva capacitat cognitiva.

  Estratègies
  compensatòries

  Hi ha moltes persones brillants i creatives amb dislèxia que gràcies a haver tingut els suports necesaris han aconseguit èxits professionals i personals.

   

  En què et beneficia el diagnòstic?

  Millorar la qualitat
  de vida

  • Aclarir el dubte de si tens dislèxia o no.
  • Tenir més eines d’autoconeixement.
  • Conèixer quines estratègies compensatòries s’adapten al teu estil d’aprenentatge.
  • Adquirir tècniques i estratègies que et permetren ser més eficaç en el teu estudi i àmbit professional.

  Exàmens oficials
  i proves d'accés

  • Actualment existeix una sensibilitat davant de les dificultats d’aprenentatge de les persones que permet treure barreres  que impedeixen el desenvolupament personal i professional.
  • Existeixen adaptacions com per exemple en el carnet de conduir, la prova d’accés a la Universitat a majors de 25 anys, adaptacions a la Universitat…
  X