Per: Elisabet Canals
Aquest curs estrenem la secció “Racó de la veu”, en què la veu destaca com a element d’identitat i vehicle de sortida dels nostres pensaments i estats d’ànim. La veu parla de com som i de com les persones ens podem reconèixer a través d’ella. Influeix en les nostres relacions socials com a pilar de la comunicació i, si es veu compromesa, pot generar estats de fatiga, frustració i neguit.
La veu no és un òrgan que es pugui trencar ni tampoc agafar i reparar, és un fenomen acústic que depèn de l’equilibri de diferents factors que podem treballar.
En el post d’aquest mes us volem descriure els aspectes fonamentals que intervenen en la producció de la veu que es poden treballar i millorar.
La postura
La manera com gestionem el nostre cos des de la planta dels peus fins a dalt de tot del cap influeix en la manera com actuarà el nostre aparell vocal i com sonarà la nostra veu.
Aquesta gestió del nostre cos es pot veure alterada pel grau de tensió a la qual pot estar sotmès per bloquejos generats en el nostre dia a dia i pel nostre estat emocional.
La respiració
La veu es produeix a partir de l’aire que impulsem des dels pulmons, que, en contacte amb les cordes vocals, genera so per vibració.
Es tracta de coordinar la respiració amb el gest vocal per tal de crear harmonia sense esforç.
La ressonància
Com qualsevol instrument, la veu té una caixa de ressonància. Si exemplifiquem la veu amb una guitarra podem veure que amb les cordes no n’hi ha prou per generar una vibració harmònica. Fa falta la caixa de ressonància per generar el so característic que coneixem.
El mateix succeeix amb la veu: el so es genera a la laringe i ressona en diverses cavitats per produir l’efecte desitjat, com són el cap, el pit, la cara…
Si no s’utilitzen o no s’aprofiten de manera adequada els espais de ressonància generem tensions i constricció a la laringe i hem de fer molts més esforços per tal que els altres ens sentin.
L’aparell vocal
Les cordes vocals estan recobertes d’una mucosa elàstica i flexible que vibra i produeix el so quan l’aire passa per la laringe provinent dels pulmons. Aquest so està caracteritzat per un to, un timbre i una intensitat que a la vegada és diferent per a cada persona.
Quan les cordes vocals es lesionen o funcionen sota unes exigències vocals més enllà dels seus límits cal fer un abordatge foniàtric i logopèdic.
Hem descrit els pilars d’una veu sana sobre els quals es basa la reeducació vocal, però existeixen molts altres factors que poden afectar el funcionament vocal correcte. Les al•lèrgies, els factors ambientals, la pols, el guix o les serradures, el tabac i problemes estomacals, auditius i emocionals són els més comuns.
El treball de la salut vocal proporciona una descoberta d’un mateix tant a nivell físic com emocional.